Čierna šošovica vo Vašej kuchyni!

Čierna šošovica vo Vašej kuchyni!

Šošovica čierna pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica čierna je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Čierna šošovica obsahuje sedem krát viac železa ako špenát. Zo všetkých strukovín je čierna šošovica najbohatšia na bielkoviny (25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). Bielkovinám v šošovici chýba esenciálna aminokyselina metionín a neesenciálna cysteín. Avšak naklíčená šošovica obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, vrátane týchto dvoch a jej obsah vitamínov stúpne po náklíčení niekoľkonásobne. Čierna šošovica obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná ako fazuľa, lebo obsahuje oveľa menej trieslovín. Čierna šošovica má výborné nutričné hodnoty a vďaka tomu je veľmi cennou potravinou pre vegetariánov. 100g šošovice obsahuje: 60g sacharidov, 26g bielkovín a 31g vlákniny.

Na náš recept  budeme potrebovať:

300 g čiernej šošovice, kúpite v bio obchodoch

4 strúčiky cesnaku

2 fľaštičky sterilizované zeleniny alebo 250 gramov zmesy mrazenej mrkvy a hrášku

1 ks cibule

2 bobkové listy

1 ČL rasce

1 ČL mletej sladkej papriky

½ ČL provensálskeho korenia

čilli podľa chuti

soľ a korenie podľa chuti

3 PL kečupu

olej

Čiernu šošovicu opláchneme a zalejeme horúcou vodou. Necháme postáť asi asi 6 hodín aby zmäkla. Tak nestratí konzistenciu prílohy. Cibuľu si jemne nakrájame a osmažíme na oleji. Pridáme všetky koreniny a smažíme ešte asi 2 minúty. Pridáme zeleninu. Ak použijete sterilizovanú, stačí ju predcediť. Ak máte mrazenú, najprv ju uvarte až potom ju pridajte na panvicu. Podstatu šošovicu tiež pridáme na panvicu a chvíľu popražíme. Následne podlejeme trochou vody a pridáme kečup. Zamiešame a necháme dusiť asi 10 minút. Na konci dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Šošovicu som použila ako prílohu k bravčovému karé ochutenému čiernym korením, soľou a grilovacím korením. To som z ľahka opiekla na grilovacej panvici. Pre väčších jedákov odporúčam podávať s opečenou cesnakovou batetkou. Dobrú chuť!
 

Dátum zverejnenia: